Про пенсію в США

Сьогоднішня історія про те, як в США працює система пенсійного забезпечення, на який розмір пенсії може розраховувати середньостатистичний американець і чи можна вижити на цю пенсію. Перечитуючи статтю після того як її написав помітив в ній багато цифр та фінансових термінів. Швидше всього, для багатьох це буде не дуже цікаво і забагато деталей. Але, на жаль, не бачу простішого способу пояснити як працює пенсійна система в США.

Про Україну

Пам’ятаю, коли ще був в школі, то в Україні йшли активні обговорення про введення так званого “трирівневого” пенсійного забезпечення. Поточна система називається “солідарною” - це коли працюючі люди платять відсоток від своєї зарплатні в пенсійний фонд, і ці гроші одразу ж використовуються для виплати пенсій. Проблема виникикла через те, що кількість пенсіонерів постійно збільшується, кількість людей робочого віку зменшується, і при теперішній системі держава не може забезпечити адекватною сумою всіх пенсіонерів.

Трирівнева система передбачала, що на першому рівні все буде відбуватися як зараз. На другому рівні кожна працююча людина матиме спеціальний пенсійний рахунок, на який в обов’язковому порядку будуть зніматися гроші з зарплати. Від першого рівня це відрізняється тим, що відкладені гроші там будуть лежати аж до часу, коли треба буде виходити на пенсію, замість того, щоб виплачувати пенсії сьогоднішнім пенсіонерам і надіятися, що в майбутньому працюючі люди зможуть забезпечити тебе пенсією. Третій рівень передбачав майже те ж, що і другий рівень, але був суто добровільним - якщо людина хоче мати більшу, ніж мінімальну пенсію (пенсія від держави + гроші з персонального пенсійного рахунку). Гроші на персональних пенсійних рахунках мали не просто “лежати” на рахунку, а бути інвестованими в українську економіку, що дало б додаткові кошти для інвестицій. Правда ідеї так і залишилися ідеями, і пенсія в Україні є такою якою вона є.

Пенсія в США

В США система пенсійного забезпечення, в загальному, трохи нагадує те, що планувалося в Україні. При сплаті податків з всіх зароблених грошей частина йде на так званий “social security” податок. Розпоряджається цими грошима Social Security Administration (SSA) - аналог Пенсійного Фонду України, що також займається малозабезпеченими та інвалідами. Зареєструвавшись на сайті цієї організації (треба ввести Social Security Number, скорочено SSN - ідентифікаційний код, який присвоює податкова) можна переглянути історію своєї роботи - в який рік і скільки було зароблено, і яку суму з цих грошей було заплачено як податок Social Security. Також там можна побачити суму, яку ви зможете отримувати при виході на пенсію, а також суму, що будете отримувати від держави, якщо тимчасово чи назавжди втратите працездатність (станете інвалідом).

Станом на 2016 рік працівники платять 6.2% Social Security податку від всіх зароблених грошей. Таку ж суму платять роботодавці, тому насправді в SSA відраховується 12.4% від зарплати. Для тих, хто заробляє в рік більше $118,500 податок знімають тільки з цієї суми, таким чином лімітуючи сплачену суму в $7,347 на рік (плюс таку ж суму сплачує роботодавець).

Щоб визначити чи ви маєте право отримувати пенсію SSA використовує спеціальну систему кредитів. Станом на 2016 рік, за кожних зароблених $1,260 в календарному році ви отримаєте 1 кредит, максимум можна акумулювати 4 кредити в рік. Для того щоб мати право на пенсію треба назбирати мінімум 40 кредитів, тобто треба відпрацювати мінімум 10 років.

Який розмір пенсії?

Приблизні розрахунки показують, що людина, народжена в 1955 році, яка заробила $60,000 в цьому році (що є вище середньої зарплати в США, середня зарплата вважається $51,939 в рік), має можливість вийти на пенсію в 2017 році (в віці 62 роки) і отримувати $1,185 в місяць. Правда, якщо вийти на пенсію в 2020 році, то розмір складе вже $1,644. А якщо вийти на пенсію в 70 років, то можна очікувати на $2,287 в місяць.

Не слід забувати, що якщо ви отримуєте півтори тисячі доларів пенсії, то насправді “на руки” ви отримаєте значно менше. Адже пенсія нічим не відрізняється від будь-яких інших доходів. А з зароблених грошей в цивілізованому світі сплачують податок. Тому, близько 30% від цієї суми доведеться віддати “Дядечку Сему”. Саме через це на пенсію багато хто переїжджає жити в штати де нижчі податки. Приміром в Нью-Йорку треба сплачувати федеральний податок, податок Штату Нью-Йорк та податок міста Нью-Йорк. В штаті Флорида чи Техас треба платити тільки федеральний податок (всього є 7 штатів де немає податку штату).

Чи достатньо цих грошей для життя в США? Ця пенсія може виглядати високою для жителів України, але в США прожити на такі гроші не зовсім легко. Хоча, зазвичай до пенсійного віку більшість американців вже мають своє житло (сплачуючи за нього кредит протягом 30 років) - близько 67% живуть в власній нерухомості, але своє житло не завжди означає що не треба за нього нічого платити. Якщо це приватний будинок то майже завжди треба сплачувати ще і податок на нерухомість (який в кращому випадку буде близько $10,000 в рік). Якщо це квартира - часто буває “maintenance fee”, тобто платня за утримання будинку і т.д. Також є комунальні послуги, телефон, інтернет, їжа та інші витрати.

Тому так виглядає, що навіть будучи “середнім класом” в США, пропрацювавши все життя і сплачуючи податки - розміру пенсії явно не вистачить для хорошого життя. Як бути?

401(k)

401(k) - це назва пенсійної програми добровільного пенсійного забезпечення. Назва така дивна тому що 401(k) - це пункт (і підпункт) в законі податкової, який регулює це питання. Вся суть цієї програми полягає в тому, що працюючи ви сплачуєте частину від заробітної плати на спеціальний рахунок. Перевага цього рахунку - що гроші, відкладені на нього віднімаються від вашого доходу, і тільки з залишку ви сплачуєте податки. Правда, при виході на пенсію при отриманні коштів з цього рахунку податок таки доведеться заплатити, про що я писав вище.

Відкладені гроші не лежать на рахунку без діла. Вони обо’язково мусять бути інвестовані в Mutual Funds (пайові інвестиційні фонди), тобто - в суміш акцій різних компаній та бондів. Зазвичай на вибір пропонується кілька десятків різних фондів, що мають різне співвідношення акцій/бондів і відповідно або є більш ризикованими з можливістю більше “заробити” або більш консервативними, коли мінімізується ймовірність втратити велику частину грошей. Залежно від фінансової ситуації на фондових біржах інвестовані кошти можуть як піднятися в ціні так і впасти. Так, в період кризи 2007-2009 років S&P500 впав більше ніж на 50%, тобто і більшість фондів впали на такий же  відсоток. Це означає, що якщо в вас було умовних $100,000 на пенсійному рахунку, за 2 роки там стало всього лише $50,000. З хороших новин - на пенсійний рахунок зазвичай не відкладають грошей для того, щоб заробити трохи грошей і за 1 рік їх зняти. Туди інвестують гроші протягом всього життя, і щороку знімають суму, яка потрібна для того, щоб прожити рік. А в середньому за останніх майже 100 років фінансові ринки показують ріст біля 7% щорічно (навіть при тому, що інколи бувають величезні спади як в 2000 чи в 2008). Часто радять чим ви молодші тим більше в своєму портфоліо мати “ризикованих” акцій та менше “стабільних” боднів, і з віком змінювати співвідношення на користь бондів.

Кожного року до нас в офіс приходить фірма, що займається нашим 401(k) планом. Вони відповідають на запитання, дають поради. І завжди показують графік, схожий на наступний. Якщо в 25 років почати відкладати по $5,000 в рік, відкладати протягом 10 років і більше не докладати туди жодної копійки (за цей час ви відкладете $50,000), то в 65 років на цьому рахунку буде сума $602,070 (при умові що в середньому ваші збереження будуть рости на 7% в рік). Якщо почати відкладати не в 25 років, а в 35, відкладати $5,000 в рік, то протягом 30(!!!) років ви відкладете $150,000 своїх грошей, а на вашому рахунку буде $540,741 - тобто навіть менше, ніж в попередньому випадку.
Compound Interest

Ну, і в найкращій ситуації буде людина, що почне відкладати в 25 років і буде відкладати весь працездатний час, до 65 років відкладе своїх $200,000 і на рахунку буде $1,142,811 - більше мільйона доларів. Це називається силою “складних відсотків” (compound interest) - коли щороку відсотки ростуть на всю суму і на відсотки, що ви отримали в минулі роки. Звичайно, радять відкладати не 5 тисяч в рік а більше. IRS (Internal Revenue Service, або”податкова” по нашому) лімітує максимальну суму, що можна відкласти на цей рахунок щороку. Станом на 2016 рік ця сума становить $18,000. Людям, старшим за 50 років IRS дозволяє відкладати на $6,000 більше щороку (на випадок, якщо ви мало відклали і стараєтеся надолужити).

Але навіть суми $1,142,811 мало б вистачити на 20 років, якщо знімати по $100,000 в рік - а це вже буде достойна пенсія.

401(k) не є обов’язковим ні для працівників ні для роботодавців. Багато роботодавців, щоб надати ще один “бенефіт” роботи на компанію пропонують так званий “matching”. Тобто, за кожен 1%, відкладений мною на пенсійний рахунок роботодавець буде додавати щось туди сам. Дехто пропонує 100% match, тобто вони також будуть додавати на мій рахунок стільки ж стільки і я, дехто пропонує половину від того що я, а дехто взагалі нічого не додає.

Відкладені на такий рахунок кошти є цільовими, для використання на пенсії. Тому просто зняти їх не так вже і легко. В загальному, є декілька вийнятків, але якщо ви захочете зняти свої гроші до настання пенсійного віку доведеться сплатити штраф 10%, і звичайно ж, заплатити податок з цієї суми (це ж ваш прибуток). Знімати гроші з цього рахунку без штрафу можна після настання віку 59.5 років.

На завершення

401(k) є лише одним з можливих варіантів відкладання грошей на пенсію. Є ще рахунки Roth 401(k) - коли відкладаються вже “оподатковані” гроші, тобто при отриманні пенсії вже не треба буде сплачувати податки, Traditional IRA, Roth IRA, SEP IRA, 403(b) (рахунок, на який можуть відкладати працівники шкіл та деяких неприбуткових організацій) та інші. Але, насправді, все це не настільки важливо. Гроші можна відкладати навіть на звичайний поточний рахунок, чи на інвестиційний рахунок вкладаючи в акції та різні фонди, та не користуючись перевагами пенсійних рахунків. Важливо те, що в США більшість людей готуються до пенсії з молодих років, відкладаючи частину з кожної зарплати для того, щоб після настання пенсійного віку бути впевненим, що буде за що з’їздити в Європу, інколи cходити поїсти в ресторан і взагалі - буде за що прожити.

Поки в Україні немає можливості відкривати державні пенсійні рахунки, але пропоную всім, що читають цю статтю відкрити будь-який рахунок, що дає вам відсотки за збереження на ньому коштів (наприклад депозит) і відкладати туди як мінімум 1% від заробітної плати. Збільшуйте цей відсоток щороку поки не дійдете до 7-10%, і ні в якому випадку не використовуйте цих грошей. Викристовуйте силу “складних відсотків” на всі 100, і за багато років, коли ви вийдете на пенсію, насолоджуйтеся життям з незалежною від держави пенсією.