Про паркування в Нью Йорку

Останнім часом багато читав про паркування в Україні. Бачив багато нарікань типу “спочатку збудуйте нормальні паркінги, а потім беріть гроші”, чи “якщо паркінг не обладнаний шлагбаумом то платити ну буду”. Ну і взагалі - був у Львові навесні чи восени минулого року, на пр. Шевченка, там здається є (або були?) паркомати - ніхто не платив за парковку. Сьогоні натрапив на петицію про те, щоб (цитата):

…заборонити суцільні автостоянки (гаражі) у внутрішніх дворах, подвір’ях багатоповерхових будинків м. Львова у нічний час з 23-00 до 8-00


Я, взагалі-то, не докінця розумію що саме тут збираються заборонити - повністю паркуватися в дворах будинків протягом ночі, “самопобудовані” гаражі чи взагалі щось інше. Але мене більше зацікавила друга частина цієї петиції:

Для цього міська влада повинна облаштувати по мірі можливості на відстані не менше 50 м від дворів багатоповерхових будинків безкоштовні місця стоянки автомобілів мешканців навколишніх будинків.


Можливо навіть і якась хороша ідея є (можливо - бо не впевнений що саме тут забороняти хочуть), але як завжди “влада повинна” щось облаштовувати і робити щоб вам було зручно паркувати свої автомобілі. Але виявляється, що в ваших улюблених Європах і Америках - мати машину це не завжди зручно, і не завжди влада будує паркінги та ще і безкоштовні. Тому хочу написати який стан справ з паркуванням Нью Йорку, чи зручно тут мати машину і як це все працює. Хто не хоче читати - одразу можу дати коротку версію: мати машину тут не зручно, безкоштовних парковок ніхто не будує, на платних паркуватися дуже дорого. Є варіанти паркуватися безкоштовно, але, як я написав - не зручно.

Тепер про це все детальніше. Я живу в районі Bay Ridge що знаходиться в південно-західній частині Brooklyn. Якщо їхати машиною, то це приблизно 6 миль (10 км) по найкоротшій дорозі до ближньої точки Manhattan. Район, який колись вважався італійським, в більшості складається з приватних будинків, хоча, тут і багатоповерхових будинків є достатньо, але зазвичай вони не вищих 5-7 поверхів. Більшість вулиць - односторонні, при цьому якщо одна вулиця йде в одну сторону, то сусідня - в протилежну, і так вони чергуються. Кожних 5-10 вулиць є авеню - ширші вулиці, на яких двосторонній рух. Перпендикулярно між цими вулицями також йдуть авеню, на яких двохсторонній рух і паркуватися можна з обох сторін (кому цікаво - можете подивитися на Google Maps). Вулиці зазвичай виглядають так:

Тобто на односторонній вулиці машини запарковані з обох сторін дороги, і посередині залишається місце щоб проїхала ще одна машина. Тут паркування безкоштовне, але бажаючих запаркуватися також досить багато, особливо біля багатоповерхових будинків. Не можна паркуватися біля виїздів з будинків та біля пожежних гідрантів. Всі вулиці в Нью Йорку прибирають як мінімум раз в тиждень. Їде спеціальна машина, що “замітає”, “пилососить” та “миє” край дороги біля тротуару. В цей час паркуватися на тій стороні вулиці не можна.

Знак означає, що з цієї сторони вулиці можна безкоштовно залишати машину в будь-який день і на будь-який час, крім четверга, з 9:30 ранку до 11:00. Зазвичай інша сторона вулиці має прибирання в інший день. В нашому випадку - якщо тут прибирання в четвер, то з протилежної сторони - в п’ятницю в той самий час. Якщо залишити машину тоді коли прибирають вулицю - то 99.9% що отримаєте “лист щастя”. В більшості випадків, машина яка прибирає і машина поліцейських, що виписують штрафи їдуть майже одночасно, машина прибирання об’їжджає запарковані машини, а поліцейські залишають помаранчеві конверти під двірниками, які виглядають ось так:

Штраф - 45 доларів. В році є кілька днів коли прибирання немає - на Різдво, День Подяки, Новий рік, День Незалежності і ще кілька державних свят. Також прибирання зазвичай відміняють коли випадає сніг - тоді їздять машини, що чистять вулиці від снігу, вони чистять тільки проїжджу частину, тому перепарковувати машини не треба (а дуже часто виїхати майже неможливо, бо сніг згорають з дороги прямо під припарковані на обочині машини). Про те, чи завтра буде прибирання вулиці чи ні можна взнати на сайті 311, офіційному сайті м. Нью Йорк де є багато e-послуг та інформації для жителів міста. Тому, якщо в мене машина запаркована на тій стороні де прибирають в п’ятницю, то я зазвичай або в четвер ввечері або в п’ятницю зранку маю переставити машину кудись інакше, де паркування в той день дозволено.

Проблема тут полягає в тому, що не один я в четвер після роботи хочу переставити машину на інше місце. І знайти парковку в такий час може бути досить складно. Інша проблема в тому що прибирання в один день не тільки на одній вулиці, а в всьому квадраті приблихно 10х10 вулиць. Тому в четвер ввечері і в п’ятницю зранку абсолютно всі машини хочуть перепаркуватися на інше місце. Бували випадки, коли мені доводилося “кружляти” сусідніми вулицями біля 30 хв щоб дочекатися коли, нарешті, знайду вільне паркомісце. Не подумайте що я їжджу там, де до мого дому 2 хв (чи 50 метрів, як в петиції згаданій вище). Мій круг пошуку парковки - це приблизно 10-15 хв пішки йти додому, або біля 1-1.5 км в кращому випадку. Буває, що паркуюся зразу біля входу в свій будинок. Але буває що треба йти далеченько.

Альтернатива? Не купляти машини або платити за платний паркінг. Найближчий (доречі, він якраз побудований містом - муніципальний багатоповерховий паркінг) знаходиться ~ 15-20 хв пішки від мене, коштує $225 доларів в місяць.

Цей пост вийшов трохи довшим ніж планувалося, тому буде ще і друга частина, в якій я розкажу чому за майже 5 років в Нью Йорку я лише 2-3 рази їхав машиною на роботу, про паркування в Мангеттені, паркомати та вартість цього всього.

Ну і на завершення, якщо комусь цікаво - суми деяких штрафів в м. Нью Йорку:

  • Неоплачене в паркоматі паркування, або паркування довше ніж оплачений час - $35 в Нью Йорку і $65 в Мангеттені
  • $65 - паркування “під знаком” “No Parking”
  • $180 - паркування на місці для інвалідів
  • $65 - нічне паркування машини з комерційними номерами (видаються компаніям) на вулиці, де мають право паркуватися лише Residential транспортні засоби
  • $95 - за парковку на місці, де можна паркуватися лише комерційним ТЗ
  • $115 - паркування на зупинці громадського транспорту
  • $165 - паркування на пішоходному переході
  • $115 - паркування біля пожежного гідранта


Штраф треба оплатити протягом 30 днів. Якщо цього не зробити - то починають рости відсотки і на машину дуже швидко надівають такий девайс, який знімуть тільки після оплати всіх штрафів:

Продовження цієї статті читайте тут.